къща за гости в Жеравна

 

Къща за гости "Къщата на бърдото" - Жеравна

За къщата

Загадъчен дъх на гора и идилична атмосфера предлага „Къщата на Бърдото” в архитектурния резерват Жеравна. Гледани изпод стрехите на старите възрожденски къщи, звездите тук светят по – ярко, а нощите са по прохладни, като момински пазви.

„Къщата на Бърдото” пази традицията на българския бит. Стаите редят приказки за духа на прадедите ни с очарованието на ръчно плетените дантели, стари скринове, пъстри черги и пухкави китеници.
Зад каменните зидове обаче, са стаени съвременен лукс и удобства – локално парно, цифрова телевизия във всяка стая, собствен санитарен възел.

Тук гостите могат да си поръчат за закуска вити баници, мекици, пържени филийки, домашно заквасено мляко и сирене. Домакините са склонни да изпълняват всяка кулинарна прищявка, провокирана от детските спомени за бабините манджи. Механата на „Къщата на Бърдото” е рай за чревоугодниците. Питиетата са от сой, а кухнята предлага вълнуващо приключение в света на агнешкото, свинското и пилешкото, овкусени с уханни планински подправки.

Собствениците, Николай и Радост, сякаш са вплели част от себе си в градежа на къщата. Николай – носител не само на името, а и на занаята на Уста Кольо Фичето, е изградил къща за чудо и приказ, а Радост – доизпипвайки детайлите на интериора е превърнала къщата в уютен и приветлив дом, който гали очите и радва сърцето.

Заповядайте при нас и се насладете на кристално чистият въздух, духа на възрожденска Жеравна и топлото ни гостоприемство !